Megemlékeztek a péterrévei Vodica kolostor ünnepéről

2017-08-01 08:02:01

A péterrévei Nagyboldogasszony kolostor, vagy ahogyan a nép ismeri, a Vodica kolostor ünnepéről július 29-én és 30-án ima-összejövetellel emlékeztek meg. Antiokheiai Szent Margit napján összegyűltek a hívek nem csak a faluból, hanem a környező településekről.
 
Szombaton 18 órakor vette kezdetét az imádság és ünnepi virrasztás. Vasárnap reggel 9 órakor került sor a szentmisére.
 
Egyesek rendszeresen ellátogatnak e szent helyre, míg mások csak évente egyszer, a kolostor ünnepén, viszont azt nem hagynák ki sosem.
 
A templomi ünnep fényét szombaton a Đido KME ifjú tánccsoportjának fellépése emelte, akik három koreográfiát adtak elő az összegyűlteknek.
 
A kolostor 1711-ben vált a környék szellemi központjává, amikor a feljegyzések szerint, Antiokheiai Szent Margit napján egy Milivoj nevű vak helyi lakos a nyáját legeltette ezen a helyen, amikor volt egy látomása egy női alakról, aki fiává fogadta. Azt mondta neki, hogy ő a Szűzanya, és azon a helyen ahol áll, víz fog kifakadni, mely meggyógyítja szembetegségét, és minden más betegséget. Milivoj az esetről értesítette a szerzetest, aki saját szemével győződhetett meg arról, hogy a látomás helyén a földből víz tört a felszínre.
 
 
 
Habár a víz gyógyító hatásáról sok vita folyt, tény, hogy sok beteg talált ezen a helyen gyógyulásra és lelki felfrissülésre. Idővel kutat építettek a forrás helyén, mellé keresztet helyeztek. Mai napig sokan épp a szent-víz miatt térnek be erre a helyre.
 
Minden Nagyboldogasszony ünnepen a kolostorban szentmisét tartanak, melyeken nagy számú helyi és vidéki hívő vesz részt.