Mezőgazdasági lehetőségek vidékünkön és Péterrévén

2017-02-11 21:22:38

Alacsony terményárak, magas beruházási költségek – ezek sújtják a délvidéki termelőket. Ahhoz, hogy jövedelmet valósítsanak meg, nemcsak az intenzív kultúrákban kell keresni a megoldást, hanem a földterület növelésében is. Annak ellenére, hogy drága a szántó, van, aki készpénzért, mások viszont hitelre vásárolnak.
  
 
Az utóbbi években felértékelődött a vajdasági termőföld ára. A minőségtől függően körzetenként változik az ár. Az első osztályú, jó minőségű bácskai föld hektárjáért akár 12 ezer eurót is elkérhetnek. A gazdálkodók szerint legalább 30 év kell ahhoz, hogy kigazdálkodják a föld árát, viszont azt vallják, hogy a folyamatos fejlődés miatt szükséges a gazdaság növelése.
 
 
A péterrévei határban első osztályú termőföldön gazdálkodnak a termelők. Az alacsony terményárak nem biztosítanak elég nyereséget, ezért arra kényszerülnek, hogy folyamatosan bővítsék a birtokot.
 
 
A nulláról indulni szinte képtelenség. Bővíteni csak az tud, akinek van alaptőkéje, de a fejlesztést a gépekkel vagy a földvásárlással kezdje-e a gazda? Bicskei Béla, gazdálkodó, Péterréve: „Gépek kellenek, hogy gazdaságosan termeljünk, vagy földterületet kell vásárolni, és ezekkel a régi gépekkel nem biztos, hogy olyan gazdaságosan lehet termelni. Ezek azok a billenő pontok, amit mindenki saját maga dönt el, földterület vagy minőség.”
 
 
A fiatalabb gazdálkodók és azok, akiknek nincs elegendő forgótőkéjük, kölcsönt vesznek fel. Faluhelyen a birtok jelenti a jövőt. Földesi Zoltán, gazdálkodó, Péterréve: „A faluban mindenki földműveléssel foglalkozik, lehetőség van rá az Alapon keresztül, a bankok is elég jó kölcsönt adnak. Az Alap egy-két-három százalékos kamat mellett adja. Föld most van, mivel a visszaszármaztatáson keresztül, akik nem foglalkoznak, elmentek innen, visszakapták a földet, ők ezt el szeretnék adni.”
 
 
Éppen földvásárlásra hirdetett hitelpályázatot a Vajdasági Fejlesztési Alap. A fiatal termelőknek ez kiváló alkalmat nyújthat a bővítésre. Mogusa Izabella, önálló szakmunkatárs, Vajdasági Fejlesztési Alap: „A pályázó legkevesebb 300 ezer, legfeljebb 10 millió dinárt igényelhet, és az adott földterület a bejegyzett gazdaság helyszínétől 50 kilométeres távon belül kell, hogy legyen. A hitel hat évre szól, a türelmi idő 12 hónap, így a törlesztés könnyebb a pályázó számára.”
 
 
Újításra és a versenyképesség növelésére a Vajdasági Fejlesztési Alapnál más jellegű mezőgazdasági kiírásokra is lehet jelentkezni, amelyek elsősorban beruházásokra, gépvásárlásra vonatkoznak.
 
 
(Pannon RTV)